05.03.2020 / No topic

Už jste byli v Lužických horách ? | Jaká místa navštívit ?

Lužické hory jsou místem, kde jsem se narodila a kde jsem doma. Pokud budete mít cestu do Českého Švýcarska a budete mít více času na výlety, tak Lužické hory jsou také skvělým místem pro návštěvu. Máme tu spoustu krásných vyhlídek a rozhledem, které opravdu stojí za to.

Lužické hory jsou malé pohoří na pomezí severních Čech a Německa [ V Německu toto pohoří navazuje na Žitavské hory – Zittauer Gebirge]. Lužické hory se jmenují podle historického území Lužice. Možná jste už něco někdy slyšeli o Horní Lužici nebo podstávkových domech, pokud slyšeli a chtěli byste tyhle krásy vidět naživo, tak honem do Luřických hor.

 

Luž

Nejvyšší hora Lužických hor, která měří 793 m.n.m a výhled z ní je naprosto fenomenální. Pokud je dobrá viditelnost, tak dohlédnete až na Ještěd. Jedna ze zajímavostí je, že na Luž můžete vystoupat ze dvou stran – dvou zemí. Stoupání po české straně je delší, ale stoupání není tak prudké, zato Německá strana je dost prudká, ale pokud to překosnete, tak jste tam co by kamenem dohodil.

 

Jedlová

Moje srdcovka a to ve všech ročních obdobích. Na vrcholu stojí rozhledna a malá restaurace , kde se pravidelně zastavím na kofolu a borůvkový koláč.

 

Jonsdorf

Malebné městečko v Německu, které vypadá jako z pohádky. Pokud si budete chtít udělat výlet, tak doporučuji výhlídku – Jeptišky (Nonnenfelsen), pokud budete chtít, můžete zde zkusit zdolat ferratu. Její obtížnost je C a je dlouhá 350 metrů. Nástup Vám zabere 20min a sestup pak 30min.